Városháza bővítése, Budapest XVII.

Városháza bővítése, Budapest XVII.


Meghívásos tervpályázat, I.díj

tervezés: 2005.
volumen: 10.000 m2
építész tervező: Kalmár László, Zsuffa Zsolt
építész munkatárs: Nagy Gábor, Rehus Szilvia
látványterv: Kiss Szabolcs
makett: Rehus Szilvia

A meglévő városháza, a Fuchs kastély (majdani könyvtár) és a tervezett bejárati tető védett parkot ölelnek körbe. Ezzel a gesztussal intim, mégis városias hangulatot kölcsönöztünk a hivatal közvetlen környezetének a nagy forgalmú főút közelsége ellenére is. A beépítés biztosítja a Fuchs kastély méltó megközelítését. A bővítmény elhelyezésénél figyeltünk a meglévő értékes faállomány megóvására is.

Az épület előtti városi teret folytató előcsarnok kiállító- és rendezvénytérként is szolgálhat. A meglévő épület középteréből a födémek részleges kibontásával levegős átlátható belső teret alakítottunk ki. A kétoldali folyosót ügyfélvárónak használható ’hidak’ kötik össze. A régi ház tetőtere helyett 2 új szintet terveztünk, ez nemcsak funkcionális szükségszerűség, az épület aránya is javul. A meglévő polgármesteri hivatal tömbje elé az utcafronton alacsonyabb épülettömeg került, mely az utcával való közvetlen kommunikációt szolgálja. A hűvös irodahomlokzat helyett a városi élethez kapcsolódó helytörténeti kiállítás kapna helyet, az itt elhelyezett étterem nemcsak a dolgozókat szolgálná. Az épületszárny léptéke eltér a gyakran elidegenítő irodaépületek méretétől.

A városi léptékű demokrácia szimbóluma a Városháza ülésterme. A dupla belmagasságú termet az első emeleten (piano nobile) helyeztük el, közvetlenül a bejárati előcsarnok felett, klasszikus térszervezési mintát követve. Az üléstermet a képviselői szint galériájáról körbeüvegezetten alakítottuk ki, ezzel – szimbolikusan – a központba helyezve és átláthatóvá téve a törvényhozás folyamatát is. A torony emeletein helyeztük el a vezetői szinteket.